Postanowiłam od czasu do czasu podać przepis na coś smacznego do zjedzenia.
Tym razem będą to ciasteczka które bardzo lubi moja rodzinka...
Bardzo lubię przygotowywać słodycze, które uważam za zdrowe dla siebie i mojej rodziny.
Dlatego upiekłam dziś owsiane ciasteczka z żurawiną, które zawierają śladowe ilości mąki i cukru.
Zamiast pszennej mąki użyłam mąki pełnoziarnistej,a zwykły cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.
Naturalna słodycz żurawiny sprawia, że ciastka pięknie pachną i smakują na prawdę wyśmienicie.
Ciasteczka owsiane są bardzo proste w przygotowaniu i można je nazwać wypiekiem ekspresowym. Przepis na nie znalazłam na stronie mala cukierenka.pl, jednak musiałam go nieco zmodyfikować. Jako osoba, która niestety musi uważać na ilość cukru w codziennej diecie, musiałam z przepisu pozbyć się jak największej ilości cukru i masła. Mimo dość ryzykownych zmian ciasteczka udały się i smakowały na prawdę świetnie:)
Wierzę, że ciasteczka, które widzicie na zdjęciach to wypiek zdrowy i dodający energii.
Bardzo lubię ich wygląd, a szczególnie zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich wypiekania.
Zachęcam i pozdrawiam.
1 cukier waniliowy
1 .Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
2.W drugiej misce utrzeć masło z cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej rękami).
3. Z ciasta formować ręką kulki,spłaszczyć lekko i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego :)
Tym razem będą to ciasteczka które bardzo lubi moja rodzinka...
Ciasteczka owsiane z żurawiną
Dlatego upiekłam dziś owsiane ciasteczka z żurawiną, które zawierają śladowe ilości mąki i cukru.
Zamiast pszennej mąki użyłam mąki pełnoziarnistej,a zwykły cukier zastąpiłam cukrem trzcinowym.
Naturalna słodycz żurawiny sprawia, że ciastka pięknie pachną i smakują na prawdę wyśmienicie.
Ciasteczka owsiane są bardzo proste w przygotowaniu i można je nazwać wypiekiem ekspresowym. Przepis na nie znalazłam na stronie mala cukierenka.pl, jednak musiałam go nieco zmodyfikować. Jako osoba, która niestety musi uważać na ilość cukru w codziennej diecie, musiałam z przepisu pozbyć się jak największej ilości cukru i masła. Mimo dość ryzykownych zmian ciasteczka udały się i smakowały na prawdę świetnie:)
Bardzo lubię ich wygląd, a szczególnie zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich wypiekania.
Zachęcam i pozdrawiam.
Składniki:
3łyżki suszonej żurawiny 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150g miękkiego masła 3 łyżki trzcinowego cukru 1 jajko1 cukier waniliowy
1 .Wymieszać razem płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia i żurawinę.
2.W drugiej misce utrzeć masło z cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Zmniejszyć obroty miksera i dodać jajko, ucierać jeszcze przez około 30 sekund. Dodać mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi oraz żurawiną i dokładnie wymieszać (najlepiej rękami).
3. Z ciasta formować ręką kulki,spłaszczyć lekko i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Ciasteczka po wyjęciu z pieca wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz